Google oglašavanje

Google oglašavanje

Gledajući tražilice i uspoređujući ih po broju korisnika, Google tražilica zasigurno vodi i ima važnu ulogu u provođenju digitalnog marketinga. Provođenje SEO optimizacije može osigurati mjesto na prvoj stranici, ali u današnje vrijeme to više nije dovoljno.

Što je Google oglašavanje?

Google oglašavanje je način plaćenog oglašavanja na internetu prilikom kojeg se oglas plaća samo ako korisnik klikne na njega. Isto tako, oglas se prikazuje samo ako korisnik upiše ključne riječi na kojima je temeljen oglas. Korištenjem ovog tipa oglašavanja moguće je privući korisnike na Google-u, na njihovom partnerskom site-u, na YouTube-u , prilikom provjeravanja e-mail-a na Gmail računu.

Korištenjem ovog tipa oglašavanja omogućeno je praćenje rezultata kao što je praćenje broja klikova, broj impresija, postotak klikova na oglase, broj konverzija, cijena po kliku itd. Svi ovi podatci uvelike olakšavaju mjerenje  ROI (povrat na investiciju)

Kroz ovaj način oglašavanja svaki pojedini aspekt je mjerljiv bilo da se radi o broju klikova, broju impresija, postotka klikova na oglase, broja konverzija, cijene po kliku i slično. Samim time vrlo je lako mjeriti povrat na investiciju (ROI), te uz bogatu statistiku podešavati kampanje kako bi se ostvarili maksimalni rezultati u određenom razdoblju te postigao što viši ROI.

Zašto je Google oglašavanje bitno za tvrtke?

Google oglašavanje je važno za tvrtke jer omogućuje precizno i ciljano oglašavanje. Google ima veliku bazu podataka o korisnicima i njihovom ponašanju na internetu, što omogućuje da se oglase prikažu onima koji su najvjerojatniji da će biti zainteresirani za proizvod ili uslugu koju se promovira.

Google oglašavanje također omogućuje mjerenje rezultata kampanje, što tvrtkama omogućuje da prate uspjeh svojih kampanja i da podešavaju svoje strategije oglašavanja prema tim rezultatima. To pomaže tvrtkama da budu sigurni da se njihovi budžeti za oglašavanje isplati i da se postižu željeni rezultati.

Google oglašavanje također omogućuje pristup velikom broju potencijalnih kupaca, jer Google je jedna od najposećenijih tražilica na svijetu. To znači da tvrtke imaju pristup velikom broju korisnika koji su potencijalni kupci i mogu ih privući svojim oglasima.

Google oglašavanje također omogućuje tvrtkama da se razlikuju od konkurencije i da se njihovi proizvodi ili usluge istaknu među velikim brojem drugih oglasa. To može pomoći tvrtkama da povećaju svoju prepoznatljivost i privuku nove kupce.

Sve u svemu, Google oglašavanje je važno za tvrtke jer omogućuje precizno ciljanje publike, mjerenje rezultata kampanje, pristup velikom broju potencijalnih kupaca i mogućnost razlikovanja od konkurencije. To može pomoći tvrtkama da povećaju svoj promet, prodaju i profit.

Kako se plaća oglas?

Plaćanje za oglase na Googleu se obično odvija preko PPC (pay-per-click) metode, što znači da se oglas plaća samo kada korisnik klikne na njega. Druga opcija je CPM (cost-per-mille) metoda, u kojoj se oglas plaća nakon što ga 1000 ljudi vidi.

Na početku Google oglašavanja, 2000. godine, oglase se prodavale po CPM metodi, međutim od 2002. godine, Google Ads je omogućio PPC metodu. PPC metoda je popularnija jer se oglas plaća samo kada korisnik klikne na njega, što znači da se može prikazivati bez troškova ukoliko korisnik ne klikne na njega.

Google oglašavanje se plaća prema principu aukcije. Kada se kreira oglasna kampanja, kreira se i ciljna cijena po kliku (CPC), a Google će automatski odabrati one oglase koji će se prikazivati na temelju visine CPC i kvalitete oglasa. Kada korisnik klikne na oglas, izdvaja se određena količina novca iz vašeg računa za oglašavanje. Ukoliko nema dovoljno novca na računu, kampanja se prekida dok se ne dopuni.

Postoji još nekoliko načina plaćanja za oglase na Googleu, kao što su:

 • CPA (cost-per-acquisition) metoda: oglas se plaća kada korisnik izvrši određenu akciju na web-stranici, kao što je kupnja proizvoda ili usluge.
 • CPE (cost-per-engagement) metoda: oglas se plaća kada korisnik interaktira s oglasom, kao što je preuzimanje aplikacije ili gledanje videozapisa.
 • CPV (cost-per-view) metoda: oglas se plaća kada korisnik vidi video oglas.

Svaki od ovih načina plaćanja ima svoje prednosti i nedostatke i odabir odgovarajućeg načina plaćanja ovisi o specifičnim potrebama i ciljevima vaše kampanje.

Google također omogućuje automatsko upravljanje budžetima za oglase, što pomaže u izbjegavanju prekomjernog trošenja budžeta za oglase. Automatsko upravljanje budžetom omogućuje da se odredi dnevni ili mjesečni budžet za kampanju, a Google će automatski optimizirati oglase kako bi se postigli najbolji rezultati unutar tog budžeta.

Google također omogućuje plaćanje preko različitih načina, kao što su kreditna ili debitna kartica, PayPal ili direktno prebacivanje s računa. To olakšava proces plaćanja za korisnike i pomaže u lakšem upravljanju budžetom.

Sve u svemu, Google oglašavanje omogućuje različite načine plaćanja, kao što su PPC, CPM, CPA, CPE, CPV, te automatsko upravljanje budžetima, što pomaže u lakšem upravljanju oglašavanjem i postizanju boljih rezultata u kampanjama.

Koje su vrste oglasa?

Pomoću Google oglašavanja moguće je kreirati i plasirati različite vrste oglasa. Najčešće korišteni su:

 • Tekstualni oglasi (Search Ads): ovaj tip oglasa se prikazuje prilikom traženja određenih ključnih riječi na Google-u.
 • Display oglasi (Display Ads): ovaj tip oglasa se prikazuje na različitim web-stranicama koje su dio Google Adsense mreže.
 • Shopping oglasi (Shopping Ads): ovaj tip oglasa se koristi za prikazivanje informacija o proizvodima, kao što su cijena, slika i opis.
 • YouTube oglasi (Video Ads): ovaj tip oglasa se koristi za prikazivanje video oglasa na YouTube-u.
 • Oglasi za aplikacije (Universal App Ads): ovaj tip oglasa se koristi za promoviranje aplikacija na Google Playu ili App Storeu.

Postoji još nekoliko tipova oglasa koji se mogu koristiti u Google oglašavanju, kao što su oglasi za lokacije, oglasi za dinamičku reklamu, oglasi za remarketing itd.

 • Oglasi za lokacije (Location Ads): ovaj tip oglasa se koristi za promoviranje poslovnih lokacija, kao što su trgovine, restorani ili hoteli, i pomaže potencijalnim kupcima da pronađu poslovnu lokaciju.
 • Oglasi za dinamičku reklamu (Dynamic Ads): ovaj tip oglasa se koristi za automatsko prikazivanje proizvoda ili usluga koji su relevantni za određenog korisnika.
 • Oglasi za remarketing (Remarketing Ads): ovaj tip oglasa se koristi za ponovno ciljanje korisnika koji su posjetili vašu web-stranicu, kako bi ih se potaknulo da ponovno posjete vašu web-stranicu i izvrše određenu akciju.
 • Oglasi za pretplatu (Subscription Ads) : ovaj tip oglasa se koristi za promoviranje pretplate na proizvode ili usluge, kako bi kupci mogli unaprijed plaćati i imati stalni pristup proizvodu ili usluzi.
 • Oglasi za aplikacije (App Ads) : ovaj tip oglasa se koristi za promoviranje i instaliranje aplikacija na mobilnim uređajima. To uključuje oglase za preuzimanje aplikacije, instalaciju i aktivaciju aplikacije.
 • Oglasi za glasovne pretrage (Voice Search Ads) : ovaj tip oglasa se koristi za ciljanje korisnika koji koriste glasovne pretraživače, kao što su Google Assistant, Alexa ili Siri.
 • Oglasi za e-mail (Email Ads): ovaj tip oglasa se koristi za promoviranje proizvoda ili usluga preko e-mail marketinga.
 • Oglasi za društvene medije (Social Media Ads): ovaj tip oglasa se koristi za promoviranje proizvoda ili usluga na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Instagram, Twitter itd.

Sve ove vrste oglasa imaju svoje prednosti i nedostatke i odabir odgovarajućeg tipa oglasa ovisi o specifičnim potrebama i ciljevima vaše kampanje.

Najvažniji među njima i najviše korišteni su tekstualni ili pretraživački oglasi i display ili prikazivački oglasi.

Tekstualni ili pretraživački oglasi prikazuju se među rezultatima prilikom pretrage na Google tražilici. Mogu se prikazivati ispod ili iznad rezultata organske pretrage, a prepoznaju se po oznaci „Ad“ ili „Oglas“. Uz oznaku, ovi oglasi sastoje se od naslova i kratkog opisa oglasa (90 znakova sa uključenim ključnim riječima).

Kroz ovaj način oglašavanja svaki pojedini aspekt je mjerljiv bilo da se radi o broju klikova, broju impresija, postotka klikova na oglase, broja konver

Dakle, prilikom kreiranja oglasa potrebno je definirati ključne riječi zbog kojih će se oglas prikazati. Postoje 3 tipa ključnih riječi za odabir:

 • Broad match – najšire moguće podudaranje, reklama se prikazuje i kad se utipka riječ sa znakovnim pogreškama, sinonimima ili frazama koje sadrže tu ključnu riječ
 • Phrase match – reklama se prikazuje ukoliko netko utipka ključnu frazu, bez obzira na raspored riječi, upisuju se pod navodnicima
 • Exact match – reklama se prikazuje samo ako se upiše ključna riječ ili fraza koja je ista onoj koja je navedena prilikom kreiranja oglas

Također, Google je omogućio dodavanje informacija oglasima, u tu svrhu se koriste ekstenzije:

 • Sitelink extension – Ekstenzije koje određenog korisnika upućuju na različite djelove web stranie
 • Callout extension – Pomažu istaknuti prednosti u odnosu na konkurenciju
 • Structured snippet extension – Pomaže u definiranju ponude
 • Call extension/Message extension – ove ekstenziju pomažu korisnicima u kontaktiranju pozivom ili porukom
 • Location extension – pomažu u jednostavnijom prikazu lokacije gdje se nalazi sjedište web lokacije
 • Price extension – ekstanzije pomoću kojih se ističe cijena
 • App extension – Ova ekstenzija omogućava postavljanje linka prema mobilnoj i tablet aplikaciji.
 • Promotion extension – koriste se kako bi se prikazale promocije

Display ili prikazivački oglasi prikazuju se putem prikazivačke mreže. Prikazivačka mreža je zbirka web stranica koja se sastoji od brojnih portala, blogova, YouTube-a, Gmail-a i mnogih drugih stranica. U toj zbirci se nalazi više od 2 miliona stranica pomoću kojih je moguće doseći više od 90% korisnika interneta. Isto tako, moguće je kreirati remarketing kampanje.

Display reklame mogu biti:

 • jpg
 • png
 • gif

Također, postoje i propisane dimenzije oglasa :

Dimenzije Google oglasa

 U slučaju display ili prikazivačkih oglasa prikazivanje oglasa može se aktivirati na osnovu:

 • Ključnih riječi ili fraza – oglasi će se prikazivati u okviru tekstova koji sadrže navedene ključne riječi ili fraze
 • Tema – oglasi će se prikazivati na web stranicama koje obrađuju određene teme
 • Odredišta (placements) – mogu se definirati web stranice i YouTube kanali na kojima će se oglasi prikazivati.

Kako se cilja publika u Google oglašavanju

iljanje publike u google search oglasima se postiže korištenjem različitih opcija za ciljanje publike. Google Ads omogućuje ciljanje publike na temelju demografskih karakteristika, interesa, geolokacije, ključnih riječi, liste kompanija i još mnogo toga.

Postoji nekoliko tipova Audience-a koji se mogu koristiti za Google search oglase:

 1. Remarketing liste: Ova opcija omogućuje prikazivanje oglasa korisnicima koji su već posjetili vašu web stranicu.
 2. Liste interesa: Ova opcija omogućuje ciljanje publike na temelju interesa koje su korisnici pokazali preko svog ponašanja na internetu, kao što su pregledane stranice, pretraživanja i druge aktivnosti.
 3. Demografske liste: Ova opcija omogućuje ciljanje publike na temelju demografskih karakteristika kao što su dob, spol, lokacija, obrazovanje, itd.
 4. Liste aktivnosti: Ova opcija omogućuje ciljanje publike na temelju aktivnosti koje su korisnici obavili na vašem web-mjestu ili aplikaciji, kao što su konverzije, kupnja, pretplata na newsletter, itd.
 5. Liste kompanija: Ova opcija omogućuje ciljanje publike na temelju podataka o kompaniji kao što su industrija, veličina, razina dohotka, itd.
 6. Custom Audience: Ova opcija omogućuje kreiranje prilagođene liste korisnika na temelju vaših specifičnih kriterija.
 7. Lookalike Audience: Ova opcija omogućuje ciljanje publike na temelju sličnosti sa vašom postojećom publikom, što omogućuje da se privuku potencijalni kupci koji su slični onima koji su već pokazali interes za vaš proizvod ili uslugu.
 8. Similar Audience: Ova opcija omogućuje ciljanje publike na temelju sličnosti sa publikom koja je već pokazala interes za vašu kampanju, što omogućuje da se privuku potencijalni kupci koji su slični onima koji su već pokazali interes za vaš proizvod ili uslugu.

Svaki od ovih tipova Audience-a ima svoje prednosti i mogu se koristiti u kombinaciji kako bi se postiglo što preciznije ciljanje publike i poboljšali rezultati vaših kampanja. Važno je stalno pratiti i podešavati Audience liste kako bi se postigli željeni rezultati.

Postavljanje i mjerenje konverzija: Put do uspjeha

Mjerenje konverzija u Google oglašavanju je važno jer omogućuje tvrtkama da prate uspjeh svojih oglasnih kampanja i da podešavaju svoje strategije oglašavanja prema rezultatima. Konverzije su akcije koje korisnici izvrše na web-stranici nakon što su kliknuli na oglas, kao što su kupnja proizvoda, prijava na newsletter, popunjavanje kontakt forme itd.

Postavljanje konverzija u Google oglašavanju se može izvršiti korištenjem Google Tag Managera ili Google Analyticsa. To omogućuje tvrtkama da prate broj konverzija, kao i da prate koji oglasi ili kampanje su najuspješniji u privlačenju konverzija.

Mjerenje konverzija omogućuje tvrtkama da poboljšaju svoje oglase i kampanje, te da ih prilagode potrebama i interesima svoje publike. Također omogućuje da se poboljša ROI (Return On Investment) od oglašavanja, te da se uvidi koje su kampanje najisplativije i koje treba nastaviti investirati u njih.

Mjerenje konverzija također omogućuje

tvrtkama da identificiraju problematične dijelove svog web-mjesta i da ih riješe, što pomaže u povećanju broja konverzija.

Mjerenje konverzija također omogućuje tvrtkama da bolje razumiju svoju publiku, njihove potrebe i interese, te da prilagode svoje proizvode i usluge prema tim potrebama. To pomaže u povećanju kvaliteta poslovanja i povećanju prodaje.

Sve u svemu, mjerenje konverzija je važno za Google oglašavanje jer omogućuje tvrtkama da prate uspjeh svojih kampanja, poboljšaju svoje oglase i kampanje, te da povećaju ROI i povećaju prodaju.

Što je remarketing?

Remarketing ili drugim nazivom retargeting je način na koji se omogućuje prikazivanje oglasa posjetiteljima koji su već posjetili web stranicu koja se oglašava. U situaciji kada posjetitelji napuste web stranicu bez konverzije aktivira se remarketing oglas koji služi za njihovo ponovno povezivanje sa web stranicom na način da se prikažu relevantni oglasi na različitim platformama i uređajima.

Brojne su prednosti ovog tipa oglasa, a neke od njih su brz doseg, fokusirano oglašavanje, doseg velikih razmjera, učinkovito određivanje cijene i jednostavna izrada oglasa.

„Načini remarketinga pomoću Google Adsa

Standardni remarketing: prikazujte oglase prethodnim posjetiteljima dok pregledavaju web-lokacije i aplikacije na prikazivačkoj mreži.

Dinamički remarketing: poboljšajte rezultate uz dinamički remarketing koji podiže remarketing na višu razinu pomoću oglasa koji uključuju proizvode ili usluge koje su korisnici pregledali na vašoj web-lokaciji.

Popisi za remarketing za oglase ciljane na pretraživačku mrežu: prikažite oglase dosadašnjim posjetiteljima dok pretražuju proizvode koji su im potrebni na Googleu nakon što napuste vašu web-lokaciju.

Remarketing videozapisa: prikažite oglase korisnicima koji su stupili u interakciju s vašim videozapisima ili YouTube kanalom dok upotrebljavaju YouTube i pregledavaju videozapise, web-lokacije i aplikacije na prikazivačkoj mreži.

Remarketing za popis korisnika: uz uparivanje klijenata prenesite popis podataka o kontaktima koje su vam dali klijenti. Kada su ti korisnici prijavljeni u Google, možete im prikazati oglase za sve Google proizvode.

Treba Vam Google oglašavanje?

O autoru

Davor Prpić

CEO - Digitalni asistent - Agencija za digitalni marketing i tvrtke Inteligentna kuća d.o.o. SEO optimizacija web stranice i web shop-a primaran je fokus tvrtke Digitalni asistent. Uz SEO optimizaciju i Google oglašavanje, Facebook i Instagram oglašavanje, te izrada web stranica i internet trgovina područja su djelovanja agencije. Uz vođenje agencije Davor Prpić sudjeluje u vođenju edukacija iz područja SEO optimizacije, Google analitike i Google oglašavanja,

Ostali blogovi

Izrada web stranica- od ideje do lansiranja

Izrada web stranica- od ideje do lansiranja

SadržajDizajn web straniceAlati za izradu web straniceZašto izabrati wordpress za izradu web stranice?Cijena izrade web straniceSEO optimizacija web stranice za pretraživačeIzbor i registracija domeneŠto nakon registracije domene? Izbor hostinga?Kako postaviti web...