Meta oznake

Meta oznake

Meta oznake su podaci koji su „nevidljivi“ posjetitelju stranice, ali su izrazito bitni za provođenje kvalitetne SEO optimizacije. Pomoću njih tražilice indeksiraju podatke i odlučuju o poziciji web stranice.

Gdje se nalaze meta oznake?

Meta oznake nalaze se u HTML kodu, pozicionirane u zaglavlje web stranice.

Primjer HTML koda stranice:

<head>

<title>naslov stranice</title>

<meta name=”description” content=”opis stranice” />

<meta name=”keywords” content=”ključne riječi” />

<meta name=”robots” content=”index,follow” />

<link href=”http://www.stranica.com/ikona.ico” rel=”shortcut icon” />

</head>

Koje su vrste meta oznaka?

Razne su vrste meta oznaka, ali nisu sve jednako bitne. Neke od najvažnijih su:

  • Naslovne oznake (Title tag) – < title> … </title> – najvažniji meta opis, predstavlja naslov stranice. Preporuka je da ključna riječ koja najbolje opisuje stranicu bude druga po redu u naslovu, osim što pomaže tražilicama u indeksiranju bitan je i za korisnike koji će na temelju naslova odlučiti dali se na stranici nalaze informacije koje traže.
  • Keywords tag – <meta name = ”keywords” content> – označava ključne riječi koje se trebaju nalaziti i u tekstu stranice.
  • Opisne oznake (Description tag) – <meta name=”description” content> – uz title tag jedan je od najvažnijih. Prilikom pretrage tražilice prikazuju ga u rezultatu, on kratko, ali detaljno opisuje web stranicu.
  • Author tag – <meta name= ”Author”> – ovaj tag označava autora koji je kreirao sadržaj web stranice i koristi se kao napomena o zaštiti autorskih prava.
  • Alt tag – primjer – „<img src=”fotografija.jpg” alt=”Opis fotografije” width=”184″ height=”127″> – koristi se za opis fotografija tražilicama, ali koristan je ukoliko se fotografija ne prikaže korisniku zbog nekih razloga, kako bi korisnik znao što se nalazi na slici.

Naslovna oznaka nalazi se ispod URL adrese, podebljana plavom bojom i koristi se kao link na web stranicu. Ograničenje za naslovnu oznaku je 600 piksela, ukoliko se tih 600 piksela pretvori u znakove njihov broj iznosi oko 55. Razlog zašto nije točno 55 znakova je zato što ne zauzimaju sva slova isto „prostora“. Npr slovo „i“ zauzima manje prostora od slova „ž“. tj. max. dužina je 55 malih slova “m”. Kako bi naslovna oznaka bila kvalitetna potrebno je uvrstiti ključne riječi. One ne smiju biti nasumično ubačene već moraju tvoriti smislenu rečenicu koja opisuje sadržaj web stranice. Primjerice, ukoliko se sadržaj stranice odnosi na prodaju obuće naslovna oznaka ne smije biti „ ženska obuća, muška obuće, obuća,“ već „Prodaja kvalitetne ženske i muške obuće u Zagrebu“. Isto tako, lokacija je važna prilikom kreiranja kvalitetne naslovne oznake.

Bitno je da naslovne oznake budu jedinstvene, bez ponavljanja i da se za svaku podstranicu koriste različite. Prilikom kreiranja, važno je i provjeriti ključne riječi te uključiti one koje imaju najveći broj pretraživanja, ali su isto tako relevantne sadržaju stranice. Ukoliko se koriste ključne riječi koje nisu relevantne sadržaju stranice, može doći do velikog broja posjeta stranice, ali rezultirati će i velikim brojem napuštanja stranice („Bounce rate“ -stopa napuštanja web stranice, utječe na rangiranje web stranice“) ,a to će dugoročno utjecati na položaj strance na tražilici.

Kako kreirati opisne oznake?

Opisna oznaka nalazi se ispod naslovne oznake i kao što je već navedeno, kvalitetna opisna oznaka stranice utječe na rangiranje web stranice na tražilici, ali ne u tolikoj mjeri koliko utječe na korisnika koji pretražuje. Ona povećava broj organskih klikova, ukoliko je kvalitetno i strateški kreirana dok u nekim slučajevima može i produžiti vrijeme provedeno na web stranici. Kako su to elementi koje npr Google ocjenjuje automatski djeluje na rangiranje stranice na tražilici. Isto tako, ukoliko se putem društvenih mreža prenosi link, on će prikazati i opisnu oznaku koja će privući i posjetitelje društvenih mreža. Dok naslovna oznaka može imati samo 600 piksela, odnosno oko 55 znakova, opisna oznaka može se sastojati od oko 155 znakova koji tvore mali odlomak precizno opisujući sadržaj stranice. Kako bi se kreirala dobra opisna oznaka bitno je precizno sumirati sadržaj stranice, odnosno kreirati opis koji će informirati i zainteresirati korisnike tražilice. Isto kao i za naslovne oznake, potrebno je kreirati jedinstvene opise za svaku podstranicu. Kako ne bi došlo do velikog broja napuštanja stranice izbjegavanje opisa koji nema veze sa sadržajem stranice je nužno. Iako je korisno ubaciti ključne riječi, prevelik broj samo ključnih riječi neće biti od koristi.

Primjer alata s kojim se mogu provjeriti duplicirane naslove ili opisne oznake za tražilicu Google je Google Search Console koji također prikazuje i ako neke od oznaka nedostaju.

O autoru

Davor Prpić

CEO - Digitalni asistent - Agencija za digitalni marketing i tvrtke Inteligentna kuća d.o.o. SEO optimizacija web stranice i web shop-a primaran je fokus tvrtke Digitalni asistent. Uz SEO optimizaciju i Google oglašavanje, Facebook i Instagram oglašavanje, te izrada web stranica i internet trgovina područja su djelovanja agencije. Uz vođenje agencije Davor Prpić sudjeluje u vođenju edukacija iz područja SEO optimizacije, Google analitike i Google oglašavanja,

Ostali blogovi

Izrada web stranica- od ideje do lansiranja

Izrada web stranica- od ideje do lansiranja

SadržajDizajn web straniceAlati za izradu web straniceZašto izabrati wordpress za izradu web stranice?Cijena izrade web straniceSEO optimizacija web stranice za pretraživačeIzbor i registracija domeneŠto nakon registracije domene? Izbor hostinga?Kako postaviti web...