Agencija za digitalni marketing

Backlink

Backlink ili povratni link nazivi su za linkove koji jednu web stranicu povezuju sa drugom. Prema modernoj teoriji optimizacije, skoro 75% vrijednosti web stranice čine backlinkovi.

Zašto su backlinkovi bitni?

Prilikom provođenja offsite SEO optimizacije, optimizacije koja nije povezana sa onime što se nalazi na web stranici, backlinkovi čine važnu stavku. Oni znatno utječu na položaj web stranice na tražilici, a bolji položaj na tražilici donosi i više posjetitelja, više posjetitelja znači i više potencijalnih klijenata. Algoritmi tražilice prepoznaju web stranicu sa velikim brojem povratnih linkova te je označavaju kao stranicu sa kvalitetnim sadržajem. Također, backlinkovi utječu i na samu relevantnost stranice kao i na autoritet. Iako je dobro imati veliki broj backlinkova još važnija je kvaliteta i vrijednost tih linkova.

Kako ostvariti kvalitetne backlinkove?

3 su moguća načina za ostvarenje backlinkova:

  • „prirodni“ označavaju poveznice dobivene prirodno od drugih web stranica. Kako bi ih uspjeli ostvariti najvažnija stavka je sadržaj, ukoliko stranica ima kvalitetan sadržaj veća je mogućnost da će neka druga stranica htjeti postaviti poveznicu na sadržaj.
  • Ručno „outreach“ ostvarivanje poveznica nastaje na način da se šalju mail-ovi blogerima, raznim relevantnim tvrtkama, koristeći se sidrenim tekstom i poveznicama u sadržaju. Obično, prilikom pisanja email-a navode prijedlozi se zašto bi povratni linkovi mogli koristiti i jednoj i drugoj stranici.
  • Samoizrađeni ili neurednički linkovi nose najmanju vrijednost i nastaju kroz pisanje komentara sa linkom na forumima, blog komentare i otvaranje korisnički računa na raznim web stranicama. Iako nose najmanju vrijednost, u većoj količini ipak ostvaraju veću vrijednost koja utječe na rangiranje stranice na tražilici.

Razni su savjeti kako ostvariti kvalitetne povratne linkove, ali kao što je već navedeno sadržaj nosi najveću vrijednost. Npr. pisanje članaka na stranicama koje se bave obrazovanjem ili vladinim stranicama donosi link koji je u očima tražilice vrjedniji nego link sa neke sumnjive stranice koja se nalazi na sedmoj stranici prilikom pretrage. Isto tako, pisanje članaka za stranice koje su relevantne našoj donosi veću vrijednost linka nego backlink na prijateljevu stranicu koja se bavi različitom profesijom. Promocijom na društvenim mrežama, naravno sa kvalitetnim sadržajem moguće je ostvariti dijeljenje sadržaja koji će na kraju donesti backlinkove. Tekst poveznice (engl. anchor text), tekst koji se koristi kao link, trebao bi imati ključne riječi Vaše stranice kako bi ga tražilice prepoznale kao kvalitetan link.

Govoreći o tražilicama, konkretno o Google-u, bitno je napomenuti „Page rank“. „Page rank“ je algoritam za analizu linkova, raspona od 1-10. Stranica koja ima velik broj povratnih linkova povezujući se drugom stranicom povećava svoj rang, ali ga i prijenosi dalje na drugu stranicu pa tako i njoj povećava rang. Vrijednost povezivanja sa stranicom koja ima visoki rang, donosi i veću vrijednost backlinka. Što znači da povezivanje sa stranicom koja ima PR 2 ne pridonosi boljem PR stranice.

Kako izbjeći penale ili izbacivanje sa tražilice?

Kada govorimo o Google tražilici, u usporedni sa ostalim tražilicama njena popularnost iznosi 87%, važno je znati koje stavke Google prati vezane za backlinkove i ne podržava.

Google ne podržava kupovinu linkova, točnije ne podržava novčanu naknadu u zamjenu za povratni link na stranici. Ne zabranjuje reklame i oglašavanje na tuđoj stranici, ali zabranjuje linkove koji prenose PG. Korištenje bannera ili tekstualnog linka je dopušteno, ali je potrebno u html kod navesti rel=“nofollow“ tag kako se nebi prenosio PG stranice.

Govoreći o blogerima, Google je zabranio zamjenu linkova za robu. Znači, zabranjene su sve ocjene i preporuke proizvoda, ukoliko su one nastale samo kako bi se stvorio povratni link, a proizvodi dobili besplatno. Iako teško je zaključiti na koji način Google kontrolira i prepoznaje ovu situaciju, no ukoliko prati trend objava određenih blogera i proizvođača moguće je zaključiti način poslovanja. U ovom slučaju također je moguće koristiti rel=“nofollow“ tag i izbjeći sve moguće nesuglasice sa Google-om.

Također, ne podržava ni razmjenu linkova ni takozvane „farme linkova“. Prije par godina, farme linkova su bile popularne i za malu cijenu omogućavale velik broj linkova no danas se takvi načini stjecanja povratnih linkova lako otkriju te nakon toga slijede penali ili izbacivanje sa tražilice.

Automatsko postavljanje komentara sa linkom na razne blogove, forume i ostale stranice koji imaju opciju ostavljanja komentara smatra se spam sadržajem koji nema nikakvu vrijednost osim ostavljanje linka.

Automatski kreirane stranice koje nastaju kada se pomoću alata izmjeni tekst korištenjem sinonima ili promjenom riječi u rečenici te stvore razne stranice sa praktički istim sadržajem. Tražilica neće automatski prepoznati takve stranice te ju zbog kopiranog sadržaja odbaciti.

Primjer iz prakse

Da bi pojedina ključna riječ ili stranica dobila na autoritetu i samim tim došla na sam vrh tražilice za pojedinu zemlju od velike važnosti je da ta stranica dobije backlink sa autoritativne stranice i da ključna riječ bude dobro linkana. Naprimjer kada smo radili na što boljem rangiranju ključne riječi kontroling akademija vodili smo računa da linkovi koji dolaze na stranicu budu iz niše koja je slična domeni na kojoj se nalazi stranica, te smo objavili novosti iz sfere kontrolinga na financijskim portalima u Hrvatskoj. Na taj način smo promovirali URL na kojem se nalazi master ili glavna ključne riječ kontroling akademija. 

Povezani članci

Related

Instagram oglašavanje

Nemoguće je zanemariti učinkovitost Instagrama u promociji različitih proizvoda i usluga. No, tvrtkama je potreban netko tko će im pomoći u uspješnoj navigaciji po ovoj platformi. Bez agencije za Instagram oglašavanje, tvrtke mogu propustiti prilike, što bi im...

Facebook oglašavanje

Facebook oglašavanje omogućava brz dolazak do fantastičnih rezultata. Možete odmah doći do ljudi koji žele Vaš proizvod ili uslugu. Ciljanu skupinu potencijalnih korisnika možete odrediti demografski na osnovu određene dobi, lokacije, razine prihoda i još mnogo drugih...

Content Marketing -12 top prijedloga

Za razliku od plaćenih oglasa koji odmah donose rezultate ali sve staje kada prestanemo plaćati oglase, content marketing dugoročno donosi rezultate. Prve rezultate content marketing donosi između 8 i 12 mjeseci od početka primjenjivanja strategije. Naravno, ovo...