SEO optimizacija web stranice – temeljnih 12 savjeta

SEO optimizacija web stranice – temeljnih 12 savjeta

SEO optimizacija web stranice može biti zbunjujuća igra kad počinjete sa izradom ili redizajnom web stranice. Što se tiče SEO optimizacije na stranici, postoje jasne smjernice na koje se možete osloniti kako biste osigurali najbolje šanse za rangiranje svoje teme i ciljane ključne riječi, a time povećali posjetu Vašoj web stranici.

U ovom članku pokušavamo prikazati najvažnije SEO smjernice na stranici koje trenutno funkcioniraju. Implementirajte ih danas u svoj sadržaj kako biste povećali poziciju ključne riječi na tražilicama i ostvarili promet.

Što je On-page SEO ili  SEO na stranici?

SEO optimizacija na stranici ili on-page SEO (poznat i kao On-site SEO) odnosi se natehničku optimizaciju Vaše web stranice koje im daju najbolju moguću priliku da se dobro rangiraju za svoje ciljane ključne riječi i usmjere organski promet na vašu domenu.

On-page SEO se sastoji od različitih strategija i tehnika koje se koriste za poboljšanje strukture, sadržaja i tehničke izvedbe web stranice. To uključuje stvari poput odabira odgovarajućih ključnih riječi, optimizacije meta opisa, strukture naslova, unutarnje povezivanje, optimizacije slika i videa, te optimizacije brzine učitavanja stranice.

Cilj On-page SEO-a je poboljšati kvalitetu i relevantnost web stranice za korisnike i pretraživače, što rezultira boljim pozicioniranjem u rezultatima pretraživanja. To zahtijeva redovitu analizu i poboljšanje web stranice kako bi se osiguralo da se stalno pridržava najnovijih pravila i preporuka pretraživača.

On-page SEO također uključuje optimizaciju tehničkih elemenata web stranice, kao što su struktura URL-a, izrada sitemap-a, korištenje strukturiranih podataka i korištenje odgovarajućeg koda. To je važno jer pretraživači koriste ove tehničke detalje kako bi razumjeli i indeksirali sadržaj web stranice.

Osim toga, On-page SEO također uključuje optimizaciju sadržaja web stranice. To uključuje stvaranje kvalitetnog i relevantnog sadržaja, koji je pisan za korisnike, a ne samo za pretraživače. Sadržaj treba biti jasan, precizan i koristan, te mora sadržavati odgovarajuće ključne riječi.

On-page SEO je važan dio SEO strategije jer se koncentrira na optimizaciju web stranice za bolje rangiranje u pretrazi. To zahtijeva redovitu analizu i optimizaciju web stranice kako bi se osiguralo da se stalno pridržava najnovijih pravila i preporuka pretraživača.

Zašto je On-page SEO važan?

On-page SEO je važan za tvrtku jer pomaže u poboljšanju pozicioniranja web stranice u rezultatima pretraživanja. To znači da će web stranica biti vidljivija i dostupnija potencijalnim korisnicima i klijentima. Kada web stranica ima bolje pozicioniranje u rezultatima pretraživanja, vjerojatnije je da će korisnici kliknuti na nju, što povećava mogućnost posjeta i potencijalnih kupovina.

Također, On-page SEO pomaže u poboljšanju kvalitete i relevantnosti sadržaja web stranice za korisnike. To povećava mogućnost da korisnici ostaju na web stranici duže, što pomaže u poboljšanju korisničkog iskustva i povećanju povjerenja u tvrtku.

On-page SEO također pomaže u poboljšanju tehničke izvedbe web stranice, što pomaže u poboljšanju brzine učitavanja i pristupačnosti web stranice. To povećava mogućnost da korisnici ostaju na web stranici duže i smanjuje mogućnost da se odustane od posjeta.

On-page SEO važan je jer će, kad se pravilno izvede, rezultirati pružanjem i Googleu i korisnicima točno ono što traže. Kad signalizirate Googleu da je vaš određeni članak o određenoj temi najrelevantniji rješavanjem čimbenika rangiranja koje Google obično procjenjuje, imate veliku šansu pojaviti se na prvoj stranici Google pretraživača.

Sve u svemu, On-page SEO je važan za tvrtku jer pomaže u poboljšanju pozicioniranja web stranice u rezultatima pretraživanja, poboljšanju kvalitete i relevantnosti sadržaja web stranice za korisnike te poboljšanju tehničke izvedbe web stranice. To sve zajedno može povećati posjećenost, konverzije i ukupnu prodaju za tvrtku.

Što je Off-page SEO ili  SEO izvan web stranice?

Off-site SEO ili SEO izvan web stranice, označava optimizacije koje se mogu napraviti izvan web stranice kako bi se poboljšalo njeno rangiranje u pretraživačima. Ove optimizacije uključuju izgradnju povratnih veza na web stranicu ( backlink ), povećanje prisutnosti web stranice na društvenim mrežama i poboljšanje online reputacije web stranice.

Povratne veze su veze s drugih web stranica koje pokazuju na web stranicu. Pretraživači gledaju ove veze kao “glas povjerenja” u sadržaj i autoritet web stranice, te visok broj kvalitetnih povratnih veza može poboljšati rangiranje web stranice u pretraživačima.

Prisutnost na društvenim mrežama odnosi se na vidljivost i aktivnost web stranice na društvenim mrežama. Visok broj pratitelja i aktivnosti na društvenim mrežama može pokazivati popularnost i autoritet web stranice, što također može poboljšati rangiranje web stranice u pretraživačima.

Autoritet stranice i zašto je bitan?

Pretraživači koriste autoritet web stranice kao faktor rangiranja, pa što je web stranica autoritativnija, više će se rangirati u rezultatima pretraživanja.

Autoritet web stranice određuje se brojnim različitim čimbenicima, uključujući broj i kvalitetu povratnih veza koje pokazuju na web stranicu, relevantnost i popularnost sadržaja web stranice i dobnu domenu web stranice, između ostalog.

Ima li visok razinu autoriteta web stranice, može imati brojne prednosti za poslovanje. Može povećati vidljivost i promet na web stranici, kao i poboljšati sposobnost web stranice za pretvaranje posjetitelja u kupce. Osim toga, može pomoći u uspostavljanju poslovanja kao pouzdane i vjerodostojne izvore u svom sektoru, što može povećati lojalnost kupaca i ponovne poslove.

Isto tako, imati visok autoritet web stranice također može pomoći u zaštiti web stranice od ažuriranja i kazni algoritma pretraživača koji mogu utjecati na stranice s nižim autoritetom.

Kako povećati autoritet stranice?

Postoji nekoliko načina za povećanje autoriteta web stranice, uključujući:

 1. Izgradnja kvalitetnih povratnih veza: Povratne veze s pouzdanim i visokim autoritetnim web stranicama mogu pomoći u povećanju autoriteta vaše web stranice.
 2. Stvaranje kvalitetnog i relevantnog sadržaja: Pisanje kvalitetnog i relevantnog sadržaja koji je koristan za korisnike može pomoći u povećanju autoriteta vaše web stranice.
 3. Društvene mreže: Povećanje prisutnosti na društvenim mrežama može pomoći u povećanju autoriteta vaše web stranice.
 4. Online Reputation: Održavanje dobre online reputacije putem pozitivnih recenzija i povratnih informacija od kupaca može pomoći u povećanju autoriteta vaše web stranice.
 5. Optimizacije tehničke izvedbe: Optimiziranje tehničke izvedbe vaše web stranice, kao što su brzina učitavanja, pristupačnost i struktura, može pomoći u povećanju autoriteta vaše web stranice.

Važno je napomenuti da izgradnja autoriteta web stranice zahtijeva vrijeme i napor, i to se ne može postići preko noći. Bitno je kontinuirano primjenjivati ove strategije i biti strpljiv s rezultatima.

Sve u svemu, autoritet web stranice je važan jer odražava opću uvjerljivost i pouzdanost web stranice, te se koristi od strane pretraživača kao faktor rangiranja. Visok razina autoriteta web stranice može povećati vidljivost, promet i pretvorbe, kao i uspostaviti poslovanje kao pouzdan izvor u svom sektoru.

12 temeljnih savjeta za optimizaciju ključnih riječi

Slijedite različite savjete u nastavku kako biste pravilno optimizirali sadržaj na svojoj web stranici za tražilice. U savršenom svijetu ključne riječi biste uključili samo kada to ima smisla. Svakako tekst treba pisati za čitaoca a ne za Google i pretraživač. Što se tiče postavljanja i gustoće ključnih riječi, postoji nekoliko osnovnih pravila kojih se treba pridržavati u današnjem SEO okruženju.

 1. Sadržaj teksta: Dajte sve od sebe da biste prilagodili gustoću ključnih riječi 3-5 puta unutar teksta koji ima cca. 1000 riječi, a sekundarne ključne riječi po jednom.
 2. Naslovna oznaka ili Title Tag: Uključite ciljanu ključnu i bilo bi dobro da je ta riječ odmah na početku.
 3. Naslov 1 (H1 naslov): Uključite ciljanu ključnu riječ što je moguće bliže početku ove oznake naslova.
 4. URL Slug: Koristite ciljanu ključnu riječ unutar URL-a.
 5. Naslovi 2 – 4 (naslovi  H2, H3, H4): Pokušajte uključiti ciljnu ključnu riječ u jedan od ovih naslova. Koristite sekundarne i povezane ključne riječi u naslovima kad god je to moguće.
 6. Slike: Koristite ciljne i sekundarne ključne riječi kao nazive slikovnih datoteka i ALT tekst.

Ukoliko slijedite ove smjernice tada bi Google-u signalizirali da je članak na temu ciljane ključne riječi, što bi trebalo dovesti do poboljšanog rangiranja.

Pazite da ne pretjerate u gustoći ključnih riječi, osobito u sadržaju vašeg članka. Također, imajte na umu da se ALT tekst slike računa u gustoću ključnih riječi!

Struktura, oblikovanje i mediji

Postoje posebne optimizacije koje bi trebalo napraviti u strukturi i oblikovanju članka koje će pomoći u poboljšanju stope napuštanja početne stranice i vremena zadržavanja. Uključivanje različitih vrsta medija također će pomoći.

Kada možemo uspješno smanjiti broj ljudi koji odlaze s naših web stranica i povećati vrijeme boravka na našoj domeni, možemo očekivati ​​poboljšanje rangiranja i prometa.

Općenito, želimo sastaviti članak tako da ga “pregledava”. To omogućuje čitatelju da brzo shvati o čemu se radi u članku kako bi mogao donijeti odluku hoće li se obvezati čitati cijeli članak ili ne.

7. Odlomci: Svaki odlomak trebao bi se usredotočiti na jednu misao. Pokušajte napisati odlomak koji sadrži 200-tinjak rijči kako biste bili sigurni da ih čitatelj lako apsorbira.

8. Rečenice: Svaka rečenica treba biti jasna i koncizna. Previše opsežan jezik čitatelju otežava usvajanje informacija.

9. Podebljani tekst i Italic: Ovu vrstu oblikovanja koristite prema vlastitom nahođenju kako biste naglasili informacije koje bi bile posebno korisne za vašu publiku.

10. Tablice: Ako su relevantne za vaš sadržaj, uključite tablicu za jasan prikaz određenih informacija.

11. Fotografije i video: I videozapisi i slike pomažu u daljnjem razbijanju sadržaja i zadržavanju posjetitelja dulje. Uvijek provjerite jesu li uključeni mediji relevantni za tekst koji se pojavljuje prije i poslije njega.

12, Interaktivni sadržaj: Kvizovi, kalkulatori, igre i nadogradnje sadržaja izvrsne su mogućnosti za privlačenje (i zadržavanje) pozornosti publike.

Iako se svi ovi savjeti za optimizaciju ne odnose izravno na faktor rangiranja tražilice, oni će neizravno dovesti do poboljšanja rangiranja i povećanog prometa.

O autoru

Davor Prpić

CEO - Digitalni asistent - Agencija za digitalni marketing i tvrtke Inteligentna kuća d.o.o. SEO optimizacija web stranice i web shop-a primaran je fokus tvrtke Digitalni asistent. Uz SEO optimizaciju i Google oglašavanje, Facebook i Instagram oglašavanje, te izrada web stranica i internet trgovina područja su djelovanja agencije. Uz vođenje agencije Davor Prpić sudjeluje u vođenju edukacija iz područja SEO optimizacije, Google analitike i Google oglašavanja,

Ostali blogovi

Izrada web stranica- od ideje do lansiranja

Izrada web stranica- od ideje do lansiranja

SadržajDizajn web straniceAlati za izradu web straniceZašto izabrati wordpress za izradu web stranice?Cijena izrade web straniceSEO optimizacija web stranice za pretraživačeIzbor i registracija domeneŠto nakon registracije domene? Izbor hostinga?Kako postaviti web...